Programare.org - Programare Romaneasca: C/C++, PHP, Java, .NET, VB, Delphi, etc.
as dori un sfat de la un expert mysql
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Programare.org -> Baze de date
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
ShadowElf
Junior

Data înscrierii: 06/Feb/2010

MesajTrimis: Sâm Feb 06, 2010 6:40 pm    Titlul subiectului: as dori un sfat de la un expert mysql Răspunde cu citat (quote)

Buna la toata lumea
Sunt nou pe aici si am nevoie de un sfat valoros.
In acest moment lucrez la un soft de retail, care foloseste mysql. Acesta suporta mai multe gestiuni (magazii).
Promblema mea: Sa fac cate un tabel pentru fiecare magazie? sau sa fac o singura magazie iar produsele sunt grupate dupa un camp suplimentar care este magazia?
Trebuie sa lucreze cu peste 8000 de produse in stoc

ms
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Birkoff
Avansat

Data înscrierii: 03/Mai/2005
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Sâm Feb 06, 2010 8:02 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

daca nu sunt legaturi intre magazii, merge fiecare separat in tabelul ei...
daca sunt legaturi, atunci un singur tabel si optimizat la sange cu indecsi
ITist
Guru

Data înscrierii: 20/Apr/2005
Locație: Toronto

MesajTrimis: Sâm Feb 06, 2010 8:31 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

8000 de inregistrari e o nimica toata. Altii discuta de milioane de inregistrari.

Dupa mine, daca toate magaziile au exact aceeasi structuta a bazei de date atunci e o singura tabela cu un cimp ce face diferenta intre ele. De exemplu locatie sau vreun cod al magaziei.

Adica:

Locatie Produs Stoc
-------------------------------
1 Produs 1 10
1 Produs 2 0
2 Produs 1 5
...

Adica ai magaziile din Locatiile 1 si 2 aici, fiecare cu produsele lor. De fapt ar trebui sa ai doar ID-ul produsului ale carui detalii le tii intr-o tabela de Produse (nume, unitate de masura, categorie, etc.)
ShadowElf
Junior

MesajTrimis: Sâm Feb 06, 2010 11:20 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ms de raspuns. Pentru 8000 de inregistrari il fac in prezent, insa pe mine ma intereseaza cam cat o sa duca sistemul. Si daca e mai rapida o varianta ca alta in cautari si in updatari

Sa presupunem urmatoarea situatie: 4 gestiuni, fiecare cu cate 30.000 inregistrari, asta inseamna ca voi avea in tabel 120.000 inregistrari.
Deasemenea fiecare magazie are cate 5 POS-uri, asta inseamna ca in total 20 pc-uri cauta produse in respectiva tabela (dupa codul de bare, sau dupa nume) si scade stocurile. + back-office-urile

Testele cu 6000 inregistrari sunt foarte multumitoare

Un server quad core, 2 g ram ar duce lejer si rapid asemenea situatie?
Cand se face o vanzare se mai adauga si in log alte inregistrari, care presupune inca un tabel cu inregistrari care va fi mult mai mare dupa un an de activitate.

In aceasta situatie, care este cea mai rapida solutie?

eu m-am gandit ceva in genu: insa nu stiu daca este mai rapida varianta cu tabele separate (cautari, updatari, adaugari, etc)

magazie | produs1 | cantitate | pret |
magazie1 | adidasi | 10 | 2.00|
magazie1 |pantalon | 2 | 30 |
magazie1 | produs | 43 | 12 |
magazie2 | adidasi | 12 | 2.00 |
magazie2 | produs | 23 | 12 |
Sus
zeltera
Guru

Data înscrierii: 28/Dec/2005
Locație: c:\

MesajTrimis: Sâm Feb 06, 2010 11:53 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

un sql server ar trebui sa fluiere cu 100,000 inregistrari si daca tabelele sunt scrise (proiectate) cu picioarele.

Eu am lucrat in urma cu ~2 ani la un mic proiect care facea managementul unor produse aflate in diverse magazii, si tabelele cu stocul magaziilor era... unul. Fiecare rand din tabel avea un camp care preciza in ce magazie (Id-ul magaziei - magazie definita in alt tabel) se afla. S-ar putea sa fie mai rapid sa faci 10 tabele pentru 10 magazii, insa e mai mult de munca la codat, si cand o sa trebuiasca sa adaogi/elimini o magazie nu as vrea sa fiu in locul tau.

p.s. ce faci cand ajungi la 40 magazii? dar la 100?
lonelywolf
Invatacel

Data înscrierii: 20/Dec/2008

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 12:15 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cu tot respectul nu cred ca e nevoie de SQL Server sau Oracle pentru asa ceva.
MySQL (community edition ar trebui sa fie suficient) In caz de nevoie se poate trece si la Postgresql. Am lucrat personal in 2004 cu un server Postgresql cu peste 2.000.000 de inregistrari pe tabela si mergea fara probleme (cu indecsii pusi pe coloanele search-uite mai des evident Smile ) .
Cat despre design este suficienta o tabela cu un camp separator (din punctul meu de vedere) daca nu sunt si alte diferente majore intre magazii.

Succes cu proiectul.
ITist
Guru

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 1:05 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ShadowElf a scris:
[...]

eu m-am gandit ceva in genu: insa nu stiu daca este mai rapida varianta cu tabele separate (cautari, updatari, adaugari, etc)

magazie | produs1 | cantitate | pret |
magazie1 | adidasi | 10 | 2.00|
magazie1 |pantalon | 2 | 30 |
magazie1 | produs | 43 | 12 |
magazie2 | adidasi | 12 | 2.00 |
magazie2 | produs | 23 | 12 |

Ai grija doar ca in practica e mai rapid sa lucrezi doar cu niste ID-uri, nu identificarea magaziei prin numele ei intreg. Doar ocupa spatiu aiurea, iar un index cu valoare intreaga (numerica) poate face minuni.

Adica ai tabelele Magazii (id, nume), Produse (id, nume, pret, ...), Stocuri (id magazie, id produs, cantitate, ...).

Pt. cazul tau de mai sus e aiurea sa ai "adidasi" cu un pret in 'magazie1' si altul in 'magazie2' (pretul se repata degeaba pt. fiecare magazie, ar trebui o singura data pt. un produs).

Incearca sa cauti mai multe materiale de citit despre baze de date, optimizarea lor si aducerea la diverse forme normale (cauta asta co google), lucruri fara de care aplicatia ta va parea una scrisa cu picioarele, ca si de catre amatori. Nu e greu, trebuie doar sa citesti citeva materiale pe tema asta. (vezi de exemplu si asta, chiar daca nu e MySQL pt. ca notiunile de baza sint aceleasi)
ShadowElf
Junior

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 2:40 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

asta e problema mea... daca "fluiera" cu un anumit volum de inregistrari...
deocamdata o sa fac un singur tabel... mai am timp sa ma orientez daca e grupat dupa index sau dupa nume...
Am acces la codul unui asemenea soft si gruparea este dupa nume, nu dupa id-uri...
de exemplu... ar putea duce un magazin gen selgross, metro?
Sus
ITist
Guru

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 5:38 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ShadowElf, vad ca nu vrei sa inveti si continui sa crezi in lucruri gresite.
Problema cu selgross sau metro ar fi ca m-as mira sa se bazeze pe software-uri scrise pe genunchi, de persoane ce nu stiu ce-i ala un LEFT OUTER JOIN sau INNER JOIN, de exemplu. Eu ti-am dat niste link-uri de invatat daca vrei, daca nu si-asa e bine.

Programatorii profesionisti care folosesc o baza de date stiu cei ala un index, un join intre 2 sau mai multe tabele dupa niste chei si lucrurile absolut de baza de arhitectura bazei de date. Pur si simplu cum vrei tu nu se face, desi desigur nu-i interzis prin lege.

Raspunsul simplu e ca o baza de date poate duce multe, inclusiv cod scris foarte-foarte prost. Si asta chiar daca are sute de mii sau milioane de inregistrari. Sigur tu il scrii cum poti si cum stii, problema e a altora care ar da banii daca nu sint in stare sa faca diferenta intre un soft scris bine sau nu, intre o arhitectura elementara sau lipsa ei.

Bafta cu softul.
jos8cal
Avansat

Data înscrierii: 14/Feb/2007

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 1:39 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Citat:
asta e problema mea... daca "fluiera" cu un anumit volum de inregistrari...

Bai, da` cit de greu e fata sa-ti populezi baza aia de date si sa vezi exact cit duce la tine? De cind povestesti aici nimic, faceai aia de o mie de ori. Populeaza-ti baza aia cu niste multe date si fa diverse query-uri alambicate sa vezi cum se misca. Just do it.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului
ShadowElf
Junior

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 6:26 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ITist, nu sunt chiar un novice in domeniu, si prin link-urile alea nu am aflat nimic nou. La inceput ma concentram si eu pe optimizarea bazei de date "la sange", fara date duble, doar id-uri, etc. Insa in practica s-a dovedit mult mai usor sa mai faci rabat de la asta in favoarea unei codari usoare. Astfel, in anumite situatii se pot face selectii de date mult mai usor daca tii anumite date duble. + te ajuta in anumite situatii sa refaci o baza de date daca ai vre-o buba cauzate de socuri de curent, alte erori care pot aparea in afara de codarea gresita.
Adevar este insa ca nu am avut de a face cu milioane de inregistrari, si din aceasta privinta am cerut un sfat de la un "expert" sau cineva care a mai facut asa ceva, nu de la cineva care stie teorie, asta stiu si eu, dar practica bate teoria in multe situatii.
Joinul nu mi este strain, si incerc sa nu fac o aplicatie scrisa pe genunchi.

Insa cand faci o selectie "Cele mai bine vandute produse, in perioada cutare - cutare, din grupa cutare, care are numele like xxx cu preturile intre si intre care expira in maxim xxx zile si cu discount de mazim 10%", daca mai dublezi olek datele o sa fii surprins cat de usor faci chesia asta.

Daca nu am dreptate astept sa fiu corectat. Poate m-am dereglat eu pentru ca nu am lucrat cu un volum imens de date.

Pana in prezent sfatul lui jos8cal este cel mai valoros. Voi face niste teste chiar eu. Nu pot insa simula 20 de calculatoare care lucreaza simultan cu cereri, inserari si updatari in acelasi timp.
Sus
jos8cal
Avansat

Data înscrierii: 14/Feb/2007

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 6:37 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ba da, le poti simula. Fa interogarile de pe mai multe thread-uri.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului
ITist
Guru

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 6:53 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ShadowElf, fie cum zici tu. Sint de acord ca de multe ori e mai bine sa duplici niste date, insa nu si pt. cazul tau. Gindeste-te simplu: sa zicem ca ai 100.000 de produse in 10 magazii. Numele acelor magazii vine scris pt. fiecare produs in parte, adica fix de 100.000x10 = 1 milion mare si rotund. In plus numele produselor vine repetat de 10 ori fiecare, si la fel pretul (pt. fiecare magazie in parte). Iar toate astea cind alternativa logica e sa tii fiecare separat, 10 inregistrari pt. magazii cu ID-ul lor, produse o singura data toate cele 100.000, nu 1 milion de inregistrari pt. ele chiar daca in realitate sint doar 100.000.

Tu crezi ca duplicarile alea de date o sa ajute la ceva?

In plus, daca vrei backup la toate astea faci backup, si de acolo le refaci dupa ce eventual ti-ar crapa, nicidecum din niste tabele corupte in care nu mai stii cum sint datele (toate reperate de N ori).
ShadowElf
Junior

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 8:17 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

in concluzie:
Daca fac un tabel:
id1 | magazie1
id2 | magazie2
in3 | magazie3

si la produse, bag id-ul in loc de numele magaziei economoisesc mult spatiu si in cautari o sa fie mult mai rapid? sau o sa fie o idee mai rapid si este facuta ca la carte?
Sus
ITist
Guru

MesajTrimis: Dum Feb 07, 2010 9:23 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Tabelul magaziilor il faci asa:

1 | magazie1
2 | magazie2
3 | magazie3

Adica ai ID numeric nu stringuri. Apoi in tabelul produselor (cu ID-ul magaziei si ID-ul produsului) ai indecsi pt. id-ul magaziei si id-ul produselor.

Economisesti evident mult mai mult spatiu iar ca viteza esti tot cam pe acolo ca nu cred ca diferenta sa fie sesizabila cu ochiul liber. In plus fiecare informatie e pastrata intr-un singur loc. Daca schimbi de exemplu numele magazieie sau al prodului nu mai trebuie sa faci update in alte mii de inregistrari (ca e intr-un singur loc, legat prin acel ID ce nu se schimba).

Pina una alta vezi link-urile de mai sus despre baze de date, cele despre care spui ca nu ai nevoie.
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Programare.org -> Baze de date Ora este GMT + 2 ore 
Du-te la pagina 1, 2  Următoare 
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Pagini.info = Legaturi cu lumea - director web romanesc cu situri, webloguri & forumuri