Programare.org - Programare Romaneasca: C/C++, PHP, Java, .NET, VB, Delphi, etc.
UE publică software-ul de e-Achiziții ca Software L
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Programare.org -> Stiri si noutati in IT-ul romanesc
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
rsandu
Junior

Data înscrierii: 20/Mai/2009

MesajTrimis: Mie Ian 20, 2010 7:26 pm    Titlul subiectului: UE publică software-ul de e-Achiziții ca Software L Răspunde cu citat (quote)

Foarte interesant:

Uniunea Europeană publică software-ul oficial de e-Achiziții și e-Facturare ca Software Liber, sub licența EUPL, recunoscută de Uniune.

Software-ul e independent de platformă (Windows, Linux, etc.) și poate fi downloadat de pe-aici:

http://www.osor.eu/news/eu-e-p.....pen-source

Iar vecinii maghiari introduc în legislație obligativitatea folosirii standardelor deschise în sistemele IT din administrația publică - pentru a le face interoperabile:

http://www.osor.eu/news/hu-ope.....istrations

Cam în contrast cu secretomania vis-a-vis de licitațiile publice și de administrație, practicată la noi...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
Dark
Expert

Data înscrierii: 30/Ian/2007

MesajTrimis: Mie Ian 20, 2010 7:37 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ii multumim pe aceasta cale lui UE ca a umectat inca un freetard care s-a slobozit pe forum in font de 18.
ignatandrei
Avansat

Data înscrierii: 24/Ian/2006
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Ian 20, 2010 9:07 pm    Titlul subiectului: Re: UE publică software-ul de e-Achiziții ca Softwa Răspunde cu citat (quote)

rsandu a scris:

Cam în contrast cu secretomania vis-a-vis de licitațiile publice și de administrație, practicată la noi...

Stai blind , ca au descoperit la unguri (sau slovaci ?, oricum , cineva din primul val estic din UE ) o licitatie publica anuntata in spatele unei usi pe care scria " interzis publicului"....
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
rsandu
Junior

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 8:55 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Îi mulțumesc lui Dark pentru „încredere” și pentru „politețe”... Sad

Ideea era că, poate, unii programatori de pe-aici sunt interesați să vadă codul publicat și/sau să știe de acest demers oficial al Uniunii, care nu e singular. Cu aplicare directă la Administrația Publică, la licitații românește mânărite și la avantajele (tehnice și financiare) majore care se pot obține prin folosirea Software-ului Liber.

Dacă veți avea curiozitatea să răsfoiți link-urile de mai jos, veți vedea ca există un val de Free Software folosit în Europa, val care vine spre noi (GNU/Linux, fișiere ISO OpenDocument, etc.). Iar pe plaiurile Mioriței, la nivel oficial, se discută doar despre licențe Microsoft și AutoDesk și despre sute de milioane de euro vărsate în buzunarele lor Sad

http://www.osor.eu/news

http://wiki.services.openoffic.....nts#Europe
Sus
ignatandrei
Avansat

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 10:20 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

rsandu a scris:

Cu aplicare directă la Administrația Publică, la licitații românește mânărite și la avantajele (tehnice și financiare) majore care se pot obține prin folosirea Software-ului Liber.

Dragule
Software-ul free nu este o cura pentru toate relele ... si nu de aici se manaresc licitatiile, ca se foloseste Word pentru ele.
rsandu a scris:

Dacă veți avea curiozitatea să răsfoiți link-urile de mai jos, veți vedea ca există un val de Free Software folosit în Europa, val care vine spre noi (GNU/Linux, fișiere ISO OpenDocument, etc.). Iar pe plaiurile Mioriței, la nivel oficial, se discută doar despre licențe Microsoft și AutoDesk și despre sute de milioane de euro vărsate în buzunarele lor Sad

http://www.osor.eu/news

http://wiki.services.openoffic.....nts#Europe

Stii - poate ca e asa cum zici tu - insa eu zic sa te mai gindesti . MS a publicat specificatiile Office free ... si totul incepe sa devina din ce in ce mai usor...
Pe de alta parte , daca Free software e free ca si costuri - eu zic sa te gindesti de doua ori ... ca doar RedHat si altii nu lucreaza doar de amorul artei...
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
rsandu
Junior

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 10:41 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

@Andrei Ignat

„Free” nu înseamnă „gratis”, înseamnă „liber”. Desigur, pentru cei care nu au nevoie de suport și facilități foarte avansate, există și varianta 100% gratis.

Pentru eliminarea confuziei (artificial întreținută de propaganda Microsoft), aceste lucruri sunt scrise clar în însăși definiția Software-ului Liber (tradusă și în limba lui Eminescu... )

Cât despre cât de „free” a publicat Microsoft specificațiile Office, vai de viață ! Sunt publicate gratis (unele...), dar nu-s deloc standarde deschise, din cauza posibilității de a fi modificate arbitrar oricând (de la o versiune la alta, la bun plac), din cauza patentelor și problemelor legale ascunse...

Pe site-ul NoOOXML.org există, detaliat, argumentația acestor povești mizerabile, precum și o petiție online împotriva lor.

De asemenea, se fac eforturi susținute pentru definirea oficială clară a modului cum trebuie să meargă o organizație de standardizare, precum și pentru folosirea standardelor deschise în Administrația Publică (da, inclusiv în România ! Very Happy )

În articolele publicate de Rob Weir în 2007-2009, există tone de detalii despre subiectul formatelor de fișier Microsoft.
Sus
ignatandrei
Avansat

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 11:24 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ok, din ce imi scrii tu inteleg 2 lucruri:

1. Free nu inseamna gratis : Wow - si atunci as vrea sa vad discutii legate de costurile(inclusiv suport, training , etc) implementarii unui sistem MS(IBM, Oracle,etc) fata de un sistem free .

2. Formatul Free e bun ca e OpenSource si nu se modifica arbitrar.

Hai sa iti spun ce ma intereseaza oe mine, ca dezvoltator : sa pot genera/citi documente in formatele specificate. Pentru PDF am iTextSharp pentru generare. Pentru Excel/Word am formatul XML si mai nou xlsx/docx in care am si un writer/cititor( caut linkul si il scriu).In cel mai rau caz instalez Office pe masina respectiva si cu COM scriu documentul (VBA pentru office accesibil prin COM). Costul Office este maxim egal cu 2 salarii de dezvoltator pe luna.

Spune-mi , te rog, cu ce pot citi/genera documente OpenOffice ?( daca s-ar putea si cu din .NET ar fi super!)
neagu_laurentiu
Avansat

Data înscrierii: 03/Apr/2008

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 11:34 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Domnule @rsandu, v-am vazut posturile (sub acest nume) prin multe locuri si nu inteleg un lucru: sustineti o cauza dar nu sunteti programator sau manager in IT (deci neimplicat in fenomenul programarii si banuiesc ca nu aveti idee (de exemplu) de cum (nu) sunt instrumentele de dezvoltare free comparativ cu cele pe bani din perspectiva productivitatii sau a oricarui element de analiza doriti) !
V-am mai intrebat odata, undeva, sa-mi faceti un plan de afacere pentru o firma (virtuala) de soft iar eu sa-mi castig linistit o paine...

Stim cu totii ce inseamna/promoveaza FSF...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
rsandu
Junior

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 12:17 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

@ignatandrei

ignatandrei a scris:

1. Free nu inseamna gratis : Wow - si atunci as vrea sa vad discutii legate de costurile(inclusiv suport, training , etc) implementarii unui sistem MS(IBM, Oracle,etc) fata de un sistem free .

„Software Liber” ("Free Software") nu înseamnă neapărat software gratuit, deși majoritatea programelor libere sunt și gratuite.

Comparația de preț ar trebui făcută între trei direcții:

1. Soluții Microsoft
2. Soluții libere cu suport comercial asigurat (de Canonical, Novell, IBM, Oracle/Sun, Red Hat, etc.), pe de altă parte
3. Soluții libere fără suport comercial asigurat (care nu înseamnă „demo”, ci soluții complete gen Debian, CentOS, Fedora, OpenOffice.org, Gimp, Inkscape, Ubuntu, etc.)

Trebuie ținut seama și de alte aspecte: calitatea suportului (care în cazul Microsoft te cam lasă „out in cold”, iar la Software Liber există atât plătit, cât și community/forumuri de bună calitate), faptul că sistemele de operare libere includ și aplicații, faptul că la sistemele libere cu suport plătit prețul nu e per mașină, etc.

ignatandrei a scris:

2. Formatul Free e bun ca e OpenSource si nu se modifica arbitrar.

Dacă ne referim, în particular, la formatul de fișier OpenDocument, el este cât se poate de bine standardizat oficial, prin standardul ISO/IEC 26300:2006

Deci acest format nu e „free”, dacă prin „free” tu înțelegi că „îl modifică cine vrea, când vrea”.

ignatandrei a scris:

Hai sa iti spun ce ma intereseaza oe mine, ca dezvoltator : sa pot genera/citi documente in formatele specificate.

Formatul OpenDocument nu este altceva decât XML (după o schemă bine documentată), comprimat apoi cu algoritmul standard ZIP (de asemenea liber si bine documentat).

ignatandrei a scris:

Pentru PDF am iTextSharp pentru generare

... precum și multe alte biblioteci de toate felurile, cu suport plătit sau fără, fiindcă PDF este un format standardizat printr-un standard deschis. Very Happy La fel e și OpenDocument.

ignatandrei a scris:

Spune-mi , te rog, cu ce pot citi/genera documente OpenOffice ?( daca s-ar putea si cu din .NET ar fi super!)

Mai întâi, formatul standardizat OpenDocument NU este specific OpenOffice.org; există deja o listă lungă de aplicații care îl suportă - în creștere, iată aici.

Cauți biblioteci gata scrise, gratuite și libere de patente, cu care să poți manipula comod fișiere OpenDocument ? Desigur, ia, te rog, de aici:

1. ODFToolkit AODL - pentru programe .NET

http://odftoolkit.org/projects.....pages/AODL
http://www.codeproject.com/KB/.....teOds.aspx

2. ODFToolkit ODFDOM - pentru programe Java
http://odftoolkit.org/projects.....ges/ODFDOM

Documentație extensivă, de bună calitate, se găsește la http://www.odftoolkit.org

Mai există și http://www.jopendocument.org/

Sper să-ți fi putut fi de folos. Very Happy Very Happy

@neagu_laurentiu

Într-adevăr, nu sunt programator.
Sunt cât se poate de manager IT, pe o rețea relativ mare.

neagu_laurentiu a scris:
Stim cu totii ce inseamna/promoveaza FSF...

Cu toții știm, dar fiecare înțelege altceva (fie că o recunoaște public sau nu). Very Happy
Pentru mine, promovează libertate (în cea mai pură formă) și cheltuirea eficientă, inteligentă a banilor (mai ales în administrația publică).
Pentru dvs., promovează comunism și perspectiva șomajului (asta doar fiindcă n-ați descoperit încă cum se pot face bani frumoși din Free Software, după modelul Canonical, Red Hat sau Novell).

Credeți că programatorii care-au scris software-ul de e-Achiziții pentru Uniunea Europeană n-au fost plătiți ?
Sus
neagu_laurentiu
Avansat

Data înscrierii: 03/Apr/2008

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 1:39 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Auziti (voi aia tehnici) cica HSQLDB sau altele free din zona SQL sunt cele mai extraordinare servere Laughing
Voi managerii, ati pus vreodata (de curiozitate ) un server SQL free alaturi de unul closed sa vedeti cine ajunge primul la finish ?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Grunt
Avansat

Data înscrierii: 18/Sep/2008
Locație: Unde ma trezesc dimineata

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 1:51 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Hai sa nu incepem alt flame war.

Faptul ca UE a lansat soft-ul respectiv cu o licenta open-source - foarte bine.

Citat:
"Robustă înseamnă de încredere . Nici un limbaj de programare nu asigură într-adevăr încrederea."? Suna ca o reclama mascata la tampon.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Blog
Dark
Expert

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 2:07 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

rsandu a scris:

Pentru mine, promovează libertate (în cea mai pură formă) și cheltuirea eficientă, inteligentă a banilor (mai ales în administrația publică).

Cei care pricep ce-i ala un standard deschis si la ce e el bun n-au nevoie sa le repeti tu. Cei care nu pricep nu vor deveni iluminati in urma revarsarilor tale cu font de 18. Cititorii tai ar trebui sa priceapa care-s punctele importante din text fara sa pui bold la fiecare 3 cuvinte. Prin modul tau grotesc de scriere ori ne iei de prosti, ori incerci sa suplinesti lipsa de elocventa cu ajutorul artificiilor vizuale. In ambele cazuri, mai ai de lucrat pina sa poti sa faci pe Trimbita Libertatii In Gloata Viitorilor Someri.

Vad ca in cruciada ta pentru standarde deschise si software liber treci usor cu vederea faptul ca in general chestiile astea sint facute de idioti. Procesul este unul dezarmant de simplu: cineva se trezeste ca e nevoie de ceva, si se apuca sa-l faca. De cele mai multe ori, respectivul nu este un expert in domeniu, dar "sistemul" se pune in miscare. Urmeaza adaugiri si cirpeli, toate facute fara a sti de la inceput care este de fapt problema de rezolvat. Cind se mai aplica si "design by comitee", imbecilitatea creste exponential. Rezulta HTML, CSS, OpenDocument, Ubuntu.

Acum sa nu ma intelegi gresit: departe de mine gindul ca atunci cind ceva este facut de o firma, iese obligatoriu bine, iar cind e facut de unii de pe net si pus pe sourceforge, e obligatoriu prost. Exemple de dezastre micromoi exista la tot pasul. Totusi, cind o firma vrea sa faca design pentru un sistem major, e mai putin probabil sa aleaga un idiot pentru asta, mai ales daca e o firma mare. Exista alte lucruri care ar putea sta in calea fericirii, cum ar fi birocratia dintr-o astfel de firma, dar macar ala care se apuca de treaba nu pleaca la drum inarmat doar cu intentii bune.

OpenDocument mi se pare cel mai ilar subiect din toate bataliile purtate de freetarzi pe internet; Windows vs. Linux e mai "juicy", iar DirectX vs OpenGL e mai aproape de sufletul meu, dar asta cu documentele cistiga deoarece in final e vorba de un format in care tii text cu bold si-l bagi in paragrafe. Pentru a mia oara se incearca rezolvarea problemei layoutului; ce palpitant! Totusi, deoarece Microsoft au facut acum 100 de ani un soft pentru asta care merge (asa gaunos cum e), acum e o mare drama de-a lungul si de-a latul internetului, ca fac si bani din asta. Evident, Microsoft fac ce stiu ei mai bine, aruncind FUD in jur si facind tiganii sa-l omoare pe OpenDocument (faza cu formulele in Excel a fost de mare angajament), iar freetarzii fac spume la degete in legatura cu conspiratiile, monopolul si porcii capitalisti. Toate astea, repet, in jurul unor fisiere cu text in ele. Intre timp, Word merge mai repede, mai bine si mai user-friendly decit Open Office, dar asta nu conteaza. Conteaza ca e facut de Satana si pe noi in software ne intereseaza mai mult religia decit functionalitatea.

Inteleg cum e cu sectorul public si cum statul doreste nu stiu ce declaratii in format DOC, deci te obliga sa cumperi soft de la Microsoft. Inteleg argumentul filozofic conform caruia daca OpenOffice isi face I/O de DOC, satanistii micromoi pot schimba imediat formatul. Vad de asemenea ca exista niste adincimi filozofice despre care se poate discuta toata ziua, cum ar fi: Microsoft nu vor scoate un Word mai nou care sa refuze sa incarce DOC-uri facute cu Word97, 2005, 2007, whatever, deci OpenOffice ar putea foarte bine sa aiba I/O pentru formatul ala si practic n-ar exista nici o problema. Mai mult, documentele de la stat deja sint niste abominatii ale layout-ului, deci nu conteaza daca Open Office face varza formatarea dintr-un paragraf, atita timp cit textul e in continuare acolo. Totusi, lasind la o parte toate aspectele astea teoretice si practice, ma enervez cind vad ca in jurul subiectului se face o groaza de politica, dar se scrie foarte putin soft. Ce-ar fi sa faceti intii o suita office la fel de buna ca aia de la Microsoft, si abia dupa aia sa veniti s-o impuneti?

rsandu a scris:

Pentru dvs., promovează comunism și perspectiva șomajului (asta doar fiindcă n-ați descoperit încă cum se pot face bani frumoși din Free Software, după modelul Canonical, Red Hat sau Novell).

Nu, tu promovezi comunism, pentru ca atunci cind vad ce si cum scrii imi aduc aminte de tribuna Congresului. Argumentul cu comunismul a expirat, cred ca pina si Ballmer si-a dat seama in ce hal a sarit calul cind l-a scos prima data la rampa. Oamenii normali nu vad comunism si somaj in free software, deci du-te si cauta alte moduri de a-ti insulta interlocutorii.

Ma amuza modul conspirationist in care conectezi folosirea unei pocnitori free gen Open Office de abolirea coruptiei si licitatiilor aranjate. Sa inteleg ca in lumea ta Microsoft si Autodesk sint singurii spagari malefici, iar daca ei ar disparea din sectorul public, cei care vor veni in loc vor fi drepti ca brazii? Exista o legatura indisolubila intre open source si morala?

Oricum, software-as-a-service nu este o solutie universala. Numai un redus care se uita la lume prin perspectiva ingusta a fanaticului sau frustratului poate crede ca se poate construi o industrie software doar bazata pe servicii. Ti-as dori sa traiesti intr-o lume in care banii pe software se iau din suport, dar din pacate nu cred ca-ti imaginezi ce dezastru ar fi.
rsandu
Junior

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 2:22 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

neagu_laurentiu a scris:
Auziti (voi aia tehnici) cica HSQLDB sau altele free din zona SQL sunt cele mai extraordinare servere Laughing
Voi managerii, ati pus vreodata (de curiozitate ) un server SQL free alaturi de unul closed sa vedeti cine ajunge primul la finish ?

Dacă cineva mi-ar cere să-i recomand un motor de baze de date „beton” (rapid, stabil, de încredere, cu documentație bine pusă la punct, etc.), prima opțiune ar fi PostgreSQL.

Desigur, Oracle Database ar fi o altă opțiune excelentă, excepție făcând prețul, politica relativ „închisă” și indisponibilitatea sursei. În funcție de aplicație, altă opțiune ar fi MySQL (cu variantele incipiente MariaDB sau drizzle)...

Dacă căutăm „cel mai bun” (?) motor de baze de date, trebuie făcută o distincție clară și în funcție de:

- tipul aplicației (bază de date „grea” sau o mică bază de date în spatele unei pagini Web)
- arhitectura hardware (e una dacă restrângi discuția la x86, alta dacă vorbești despre mașini Sun sau IBM non-Intel)
- sistemul de operare-suport (unele surse interne Oracle spun că performanța bazei poate crește cu până la 30% prin simpla trecere de pe Windows pe GNU/Linux, pe același hardware).

Intenționat, n-am să continui discuția, că nu doresc flame.

@Dark
Ar trebui să fiu intimidat de aroganța și de insultele directe, pe ton sentențios, exprimate mai sus ? Very Happy
Grow up !
Sus
Dark
Expert

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 2:50 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

rsandu a scris:

@Dark
Ar trebui să fiu intimidat de aroganța și de insultele directe, pe ton sentențios, exprimate mai sus ? :D
Grow up !

Nu, ar trebui sa intelegi ca in ochii interlocutorilor tai apari ca un fel de Vadim, din cauza formei agresive, tonului de instigator bolsevic si ideilor copilaresti despre abolirea coruptiei prin free software.
rsandu
Junior

MesajTrimis: Joi Ian 21, 2010 3:23 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Dark a scris:
Nu, ar trebui sa intelegi ca in ochii interlocutorilor tai apari ca un fel de Vadim, din cauza formei agresive, tonului de instigator bolsevic si ideilor copilaresti despre abolirea coruptiei prin free software.

E punctul tău de vedere (și al altora...) - și numai atât.

Îmi păstrez propriul punct de vedere (care e împărtășit de mulți alții), precum și dreptul de a-l exprima liber, fără a fi supus la intimidări și insulte gratuite ca cele de mai sus.
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Programare.org -> Stiri si noutati in IT-ul romanesc Ora este GMT + 2 ore 
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următoare 
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Pagini.info = Legaturi cu lumea - director web romanesc cu situri, webloguri & forumuri