Trimis: Lun Dec 07, 2009 3:25 am Titlul subiectului:
Bună dimineața. Am citit acum secțiunea Ruby din forum și aș vrea câteva lămuriri. Am mai postat pe forum legat de programare și am spus că sunt începător dar doresc să învăț să programez. Din păcate n-am avut timp în ultima vreme, însă acum pot recupera asta. Inițial voiam să încep cu Javascript, dar cum am înțeles că asta presupune să cunoști și HTML, nu mi s-a mai părut o idee bună pt. mine.
Fiind începător la modul absolut, am decis să aleg altceva, care să aibă calitatea esențială pt. mine de a fi ușor de învățat și în același timp suficient de general pentru a putea face mai multe lucruri decât cele de bază pe măsură ce avansezi.
După cât se pare, Ruby îndeplinește aceste condiții. Am descărcat Ruby și l-am instalat în NetBeans, ca plugin, cred că se cheamă JRuby. Dar am o mică problemă: unde găsesc tutoriale pentru Ruby, în format pdf? Am căutat și singur cu Google, dar ce am găsit erau tutoriale online. Eu doresc să descarc documentația completă Ruby în format pdf. Dacă știți link-uri unde pot găsi ce caut, mulțumesc anticipat.
De asemenea, JRuby si Ruby sunt doua chestii diferite, ambele disponibile in NetBeans. Ruby este limbajul implementat nativ, JRuby este limbajul Ruby implementat in Java Virtual Machine. Daca nu stii ce inseamna asta probabil ar trebui sa folosesti Ruby simplu.
Trimis: Mar Dec 08, 2009 12:59 am Titlul subiectului:
@Nemesis:
Pe mine nu mă interesează programarea web, implicit nu mă atrage HTML. De ce să scriu linii HTML pentru a face un program în Javascript, când pot face un program în Ruby scriind doar cod Ruby? Altfel spus, HTML este redundant pentru mine, deci inutil (din punctul meu de vedere asupra programării, nu o luați ca pe un atac la HTML, departe de mine așa ceva).
În privința JRuby, eu am înțeles că diferența între Ruby și JRuby consta doar în implementare. Poate am înțeles eu greșit. Oricum, nu contează dacă e Ruby sau JRuby, dacă limbajul în sine e același pentru mine e în regulă. Am ales JRuby fiindcă am dorit să folosesc facilitățile IDE-ului (în speță NetBeans) pentru a începe să programez.
Mulțumesc pentru ajutor și sper să nu vă deranjez dacă vă mai cer sfaturi.
Data înscrierii: 20/Apr/2005 Mesaje: 5059 Locație: Toronto
Trimis: Mar Dec 08, 2009 3:17 am Titlul subiectului:
Daneel, daca in final ai de gind sa inveti programare web, fie cu (J)Ruby neaparat sa ai in plan sa inveti HTML si JS. Diferenta intre un programator web ce nu stie HTML si JS si unul care stie e ca de la cer la pamint, indiferent cite lucruri sint ascunse de alte limbaje (Ruby/C#/Jave/etc.). Nu stiu daca de la Ruby vrei sa folesosti OnRails sau nu, insa sa nu uiti despre invatat peogramarea web clasica.
Fara sa deschid flame-uri, indiferent ce spun unii sau altii, nu mi se pare ca Ruby este un limbaj cu care sa incepi programarea pt. ca te invata lucrurile in mod functional, nu procedural sau obiectual. Sau altfel spus, altfel decit in alte limbaje larg raspindite, generale. Eu as incepe cu limbaje clasice pina sa ajungi la Ruby. Parerea mea. _________________ Bloguri: News @ Programare.org, ITist, Toronto @ Weblog.ro
Trimis: Mar Dec 08, 2009 12:07 pm Titlul subiectului:
Daneel a scris:
Pe mine nu mă interesează programarea web, implicit nu mă atrage HTML. De ce să scriu linii HTML pentru a face un program în Javascript, când pot face un program în Ruby scriind doar cod Ruby? Altfel spus, HTML este redundant pentru mine, deci inutil (din punctul meu de vedere asupra programării, nu o luați ca pe un atac la HTML, departe de mine așa ceva).
Pai in primul rand, HTML nu e mare filozofie. In al doilea rand, e una din chestiile alea pe care trebuie sa le stii indiferent de subdomeniul tau, e folosit peste tot si eu unul nu am intalnit programatori care sa stie Java / C++ / whatever dar sa nu stie HTML. Hell, pana si inginerii de la Intel au trebuit sa invete cum functioneaza XML-ul. In al treilea rand, aplicatiile web sunt in mare voga in zilele noastre si indiferent daca iti plac sau nu cam trebuie sa stii cu ce se mananca. Nu uita nici de faptul ca limbajul Ruby exista de 10 ani, dar nu a devenit popular decat dupa aparitia framework-ului Rails, framework facut pentru, ghici ce, web applications.
Daca chiar iti repugna scrisul a 5 linii de HTML poti sa iti iei un IDE precum Aptana sau ceva gen Rhino si eviti problema. De asemenea, nu-ti fa sperante mari ca o sa scrii "doar" Ruby, o sa folosesti mai mult decat un singur limbaj de voie de nevoie.
Citat:
În privința JRuby, eu am înțeles că diferența între Ruby și JRuby consta doar în implementare.
Pai da, si diferenta dintre Kursk si alte submarine din clasa sa care nu s-au scufundat tot una de implementare era.
JRuby este mai mult decat un simplu port. JRuby este limbajul Ruby (dynamic typing, sintaxa, everything-is-an-object, etc) implementat pe masina virtuala Java. Poti sa folosesti setul de biblioteci Java din JRuby si poti apela JRuby din Java. De asemenea, faptul ca foloesti Java Virtual Machine inseamna ca folosesti thread-uri JVM in loc de threadurile "green" din Ruby, folosesti modelul de securitate al JVM, ai la dispozitie JIT si Ahead-of-Time Compilation (nu sunt sigur ce suporta masina virtuala Ruby) si altele.
Ideea e, eu as sugera Ruby simplu pentru inceput ca sa nu te lupti cu probleme cu care nu trebuie neaparat sa te lupti.
Citat:
Oricum, nu contează dacă e Ruby sau JRuby, dacă limbajul în sine e același pentru mine e în regulă.
Versiunea actuala a Ruby este 1.9.1, JRuby este la versiunea 1.8.7 a limbajului si zic ca o sa suporte 1.9 in curand. Din cate mi-aduc aminte ziceau acelasi lucru si acum 6 luni da' ma rog.
Citat:
Am ales JRuby fiindcă am dorit să folosesc facilitățile IDE-ului (în speță NetBeans) pentru a începe să programez.
Poti la fel de bine sa folosesti Ruby simplu cu NetBeans, in loc de JRuby. Du-te aici si urmeaza instructiunile. Din cate vad procesul ar trebui sa fie trivial, bifezi un pachet in IDE si debifezi altul si gata.
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum